
Hoonhorst zegt DAG, een half jaar voorbij

Bewonersonderzoek
In december 2011 werd een bewonersonderzoek uitgevoerd met allerlei vragen over hoe u de Hoonhorsters met afval omgaan. In week 27 (begin juli) vindt een vervolgonderzoek plaats, waarin een aantal van deze vragen nog een keer stellen. Zo kan gemeten worden of het gedrag is veranderd. Ook staan er in het nieuwe onderzoek vragen over uw ervaringen en kunt u suggesties ter verbetering aandragen. U kunt het onderzoek schriftelijk invullen en gratis terugsturen. U kunt het echter ook eenvoudig digitaal invullen. Bij het onderzoek zit een instructie over hoe dit werkt.
Zomertips voor GFT
Door de hogere temperaturen in de zomer kan het voorkomen dat de GFT-container voor geuroverlast zorgt. U kunt dit grotendeels voorkomen door op het volgende te letten:
- Zet de container op een koele plek uit de zon.
- Gooi geen vochtig GFT in de container. Laat bijvoorbeeld gemaaid gras een dagje drogen en laat vochtige etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.
- Verpak snel bedervende etensresten als vlees en vis in een krant voordat u het in de container gooit.
- Maak de container regelmatig schoon met water en eventueel groene zeep. Gebruik geen chloor, dat is schadelijk voor het milieu.
- Leg een oude krant op de bodem, dit vergemakkelijkt het legen van de container. U kunt ook papieren GFT-zakken gebruiken. Deze zijn te koop in verschillende supermarkten.
- Het helpt, om de deksel niet helemaal dicht te doen. Met een stokje of een blokje hout kunt u de deksel op een kier laten staan. Daardoor wordt het broei-effect tegengegaan omdat er zuurstofcirculatie ontstaat. Dit vermindert de geuroverlast.
Waar kunt u naartoe met grof vuil?
Tijdens Hoonhorst zegt DAG wordt de samenstelling van het restafval in de ondergrondse verzamelcontainers regelmatig onderzocht. Uit deze steekproeven blijkt dat er weinig materialen worden aangetroffen dat niet in het restafval thuishoort. Goed nieuws dus! Tijdens één onderzoek werd echter een opvallend grote hoeveelheid hout aangetroffen. Dit is jammer, want hout kan prima worden gebruikt voor de productie van duurzame energie. Ook kan schoon onbewerkt hout worden gebruikt voor nieuwe houten producten. U kunt uw grof vuil zoals bewerkt hout tegen betaling afleveren bij de milieubrengstations van ROVA in Zwolle en Raalte. De openingstijden en adresgegevens vindt u op www.rova.nl/dalfsen.
Met al uw vragen of opmerkingen kunt u terecht bij het Klantcontactcentrum van ROVA. Telefoonnummer (038) 427 37 77 of klantenservice@rova.nl.